Altijd al benieuwd geweest wat de matras en de juiste hardheid precies inhoudt? Of heb je het gevoel dat de hardheidsgraad van je huidige matras niet bij jou past? Wij vertellen je namelijk alles over de matras hardheid en hoe de matras hardheidsgraad wordt aangeduid. De hardheidsgraad van een matras is perfect als de wervelkolom tijdens het liggen een rechte lijn heeft. Een verkeerde matras hardheid vermindert het slaapcomfort en kan tot vervelende lichamelijke klachten leiden.
de matras en de juiste hardheid

5. Welke matras en de juiste hardheid voor welke slaaphouding?

Over het algemeen kunnen we stellen dat zijslapers een zachter matras nodig hebben. Voor rug- en buikslapers is een harder matras beter.

Dit kunnen we simpel vertalen we naar onze hardheidsschaal:

  • Een matras met een hardheid tussen de 1 en 6 (zacht tot medium-stevig) is geschikt voor zijslapers
  • Een matras met een hardheid tussen de 5 en 9 (medium-stevig tot hard) is geschikt voor rugslapers
  • Een matras met een hardheid tussen de 5 en 10 (medium-stevig tot extra hard) is geschikt voor buikslapers

Voor zijslapers is het belangrijk dat het matras wat zachter is. Zo zinken de schouders en bekkendieper in het matras. Dit helpt bij een gezonde, rechte uitlijning van de wervelkolom. Voor rug- en buikslapers is het daarentegen belangrijk dat het matras meer stevigheid biedt. Dit voorkomt een doorzakking van het bovenlichaam – en daarmee een ongezonde slaaphouding – in het matras.

Better nights, better days!

1. Hardheidsgraad

De hardheidsgraad van een matras en de juiste hardheid wordt door veel fabrikanten aangeduid met H2, H3 of H4. Kortgezegd geven deze benamingen aan hoe stevig een matras is. H2 is het zachtst, H4 het hardst, en H3 zit er tussenin. Deze verschillen in matras hardheid hebben te maken met het materiaal waar het matras van gemaakt is.

2. Hardheidsgraad matras H2

Bij een matras met hardheidsgraad H2 spreken we van een zacht matras. Over het algemeen zijn deze matrassen geschikt voor wie tussen de 60 en 80 kg weegt.

3. Hardheidsgraad matras H3

De meeste matrassen hebben de hardheidsgraad H3. Dit zijn medium-stevige matrassen. Vooral voor mensen die tussen de 80 en 100 kg wegen is zo’n matras geschikt. H3 matrassen bieden over het algemeen meer ondersteuning dan H2 matrassen. Daarom is het een prima keuze voor rug- en buikslapers.

4. Hardheidsgraad matras H4

Matrassen met hardheidsgraad H4 zijn stevig. Vooral bij wie meer dan 100 kg weegt, past dit matras goed. Bij zware personen is extra goede lichaamsondersteuning namelijk cruciaal. Een stevig matras kan hierbij helpen. Met een matras dat goede lichaamsondersteuning biedt, voorkom je dat je te ver doorzakt in het matras. Te ver doorzakken kan leiden tot een holle, of juist bolle rug tijdens het slapen. Deze ongezonde lichaamshouding kan vervelende rug- of nekklachten tot gevolg hebben. Dit willen we natuurlijk koste wat kost voorkomen!